letters

a
e
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf sdfsf sdfsf sdfsf sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf sdfsf sdfsf sdfsf sdfsf sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf
sdfsf sdfsf sdfsf sdfsf

Gebaseerd op fonetische letters van stichting taalhulp. http://www.stichtingtaalhulp.nl/Klankbord/Klankbord.html

Belangrijke woorden versus onbelangrijke woorden

Als je snel goed wilt worden in iets dan begin je natuurlijk met het belangrijkste, en pas daarna ga je aan de details werken. Toch? Het klinkt logisch, maar toch doen veel mensen dit niet als ze een taal leren.

Niet alle woorden in een taal worden even vaak gebruikt; je zult het woord huis vaker gebruiken dan het woord schroevendraaier. Ook zul je het werkwoord hebben vaker gebruiken dan het werkwoord breien (er gaan maanden voorbij dat ik het woord breien niet gebruik).

De woorden huis en hebben zijn veel ‘belangrijker’ dan schroevendraaier en breien; als je het werkwoord hebben niet kent in een taal dan heb je een probleem, als je niet weet hoe je breien zegt dan maakt dat niet veel uit.

Maar hoe weet je nu welke woorden ‘belangrijk’ zijn en welke niet?

Voor de populairdere talen bestaan zogenaamde frequentiewoordenboeken; dit zijn woordenboeken waar de woorden niet op basis van het alfabet gerangschikt zijn, maar op basis van frequentie. Op de eerste pagina staan de woorden die het meest voorkomen, op de laatste pagina staan woorden die een veel lagere frequentie hebben.

Deze boeken zijn extreem waardevol, zeker als je ziet hoeveel tijd ze je kunnen besparen. Het recept is even logisch als simpel; begin op de eerste pagina, en ga dan verder tot je een punt bereikt hebt waar je wilt stoppen.

Ik ben een grote fan van de Routledge frequentiewoordenboeken (Bol.com, Engelstalig), het is de investering meer dan waard.

Er zijn ook een hoop gratis frequentielijsten te vinden op Wikipedia, maar deze bevatten vaak geen vertaling en zijn toch van mindere kwaliteit.

Lees meer over taal leren met een frequentiewoordenboek.

Hoeveel woorden moet je leren voor een hoog niveau? Wat statistieken

Een klein aantal woorden wordt heel vaak gebruikt (woorden als omdaten, ik, en vervoegingen van de werkwoorden hebben, zijn) terwijl het overgrote merendeel veel minder gebruikt wordt.

Kijk eens naar de statistieken:

  • De 10 meest-gebruikte woorden zijn goed voor 28% van alle woorden
  • De 100 meest-gebruikte woorden zijn goed voor 55% van alle woorden
  • De 1000 meest-gebruikte woorden zijn goed voor 74% van alle woorden
  • De 2000 meest-gebruikte woorden zijn goed voor 80% van alle woorden

Wat je ziet is dat alleen al de 10 meest-gebruikte woorden (en vervoegingen daarvan) véél meer gebruikt worden (samen 28%) dan de 1000 (!) woorden die tussen de top-1000 en top-2000 vallen (samen maar 6%)!

Om een taal op hoog niveau te spreken zou ik in ieder geval voor de top-2500 woorden gaan. Als je een taal een beetje wilt begrijpen dan kom je met de top-1000 al een heel eind. In feite is je winst al groter; alle woorden die afgeleid zijn van een woord dat in de top-x valt krijg je er ‘gratis’ bij. Denk aan allerlei varianten op het werkwoord leven: het leven-levendig-levensvatbaar-leefbaar-levenslustig-opleven etc.

2000 woorden is minder dan het lijkt

Het getal 2000 klinkt misschien intimiderend, maar dat is het niet; gemiddeld 50 nieuwe woorden per dag en je hebt na 40 dagen (anderhalve maand) 2000 woorden geleerd.
Als je geheugentechnieken toepast om de woorden meteen in je langetermijngeheugen te plaatsen en gespreide herhaling toepast om het aantal herhalingen te minimaliseren dan is (gemiddeld) 50 nieuwe woorden per dag leren een haalbaar doel.